Expositie terugblik

Keuzeruimte

Van 27 april t/m 13 mei 2022 was mijn installatie ‘Keuzeruimte’ zichtbaar op de Kunstacademie Friesland. De woorden en emoties van bezoekers maakten indruk op me: Ontroering, verstilling, ruimte om mezelf te zijn, authentiek, verrassing, lading, diepgang.

Eerlijk is eerlijk, niet iedereen vond het een gemakkelijk werk. Je moest er even de tijd voor nemen. Het was een ‘totaalbeleving’ met beweging, beeld, woord en geluid. Verschillende bezoekers hoopten dat het werk weer te zien zou zijn, misschien in een ziekenhuis of een andere plek waar mensen reflectie zoeken. Wie weet!

KEUZERUIMTE

april 2022

Voor de afstudeerexpositie heb ik me verdiept in Keuzes in relatie tot machteloosheid en perspectief. In het beeldend werk heb ik dat vertaald naar Keuzeruimte.

De verdieping van het onderwerp vond ik in de wijsheidsliteratuur en de psychologie. Woorden als ‘niet weten’, raadselachtigheid en compassie hebben me geïnspireerd voor het beeldend werk.

Als geluid niet automatisch start, klik hier

Onderstaande video – zonder geluid – hoort bij het beeldend werk en de muziek. Druk op start:

HET LEGE MIDDEN

De dingen kunnen of durven waarnemen zoals ze zich aandienen, is niet vanzelfsprekend. Gedachten en oordelen over onszelf en de situatie zitten vaak in de weg om waar te nemen wat er is.

Het lege midden is de verbeelding van een plek waar je mag waarnemen zonder te oordelen. In het lege midden is stilstand en het raadselachtige is dat aandachtige stilstand vaak de start is van een beweging.

Waarnemen wordt in onze cultuur geassocieerd met zien. De ruimere betekenis is gewaarworden en aandacht geven. Daarvoor kun je al je zintuigen inzetten.